De markt bij binaire opties kan erg fluctueren en hevige veranderingen in prijs met zich meebrengen

  • niet alleen in de theorie, maar ook in de praktijk gebeurt dit redelijk vaak zoals je kan zien in enkele andere artikels op deze website. Gemakshalve gaan we de onderliggende financiële elementen voortaan verwoorden als assets. Deze risicovolle assets
  • in het Engels ook wel ‘volatile’ of vluchtige assets genoemd
  • stijgen of dalen vrij snel, gedeeltelijk omdat ze onnatuurlijk de koers volgen en omdat ze op een bepaald tijdstip zichzelf zullen corrigeren door hun trend om te keren (trend reversal). Daarom worden ze riskant genoemd, want als je handelt met de veronderstelling dat de trend zal doorgaan, dan zal je je opeens die bepaalde trade op de binaire optie verliezen wanneer het plots omzwaait in de andere richting.

Het zijn deze onzekere toekomstige winsten dat van normale assets zoals deze risico assets maakt. Deze vluchtige assets zijn veel meer gecontroleerd door verwisselende marktvoorwaarden in tegenstelling tot het normale kopen en verkopen dat de basis vormt voor vrijwel elke andere vorm van traden. Elke vorm van een asset dat verhandeld kan worden heeft de mogelijkheid om een risico asset te worden op een bepaald tijdstip.

Een voorbeeldje gelinkt met de praktijk

Laten we eens proberen om het begrip van risico assets beter te begrijpen en hoe ze vergelijken met normale assets. Normale assets kan je het best vergelijken met een marktbron dat meteen omgezet kan worden in geld omdat ze een bepaalde waarde hebben
  • net zoals de assets (of in het Nederlands, de activa) van iemand anders zoals een hui, een auto, een bankrekening of een juwelendoosje
  • het bedrag van de waarde van die actie kan naar beneden of naar boven gaan gebaseerd op de huidige marktprijs.

Het grootste verschil tussen de normale assets van een persoon en assets op de markt is dat wanneer een persoon een normale asset gaat liquideren, er vooraf een afgesproken prijs wordt bepaald en je dus exact weet hoeveel je voor die asset zal krijgen en op welk tijdstip je dit krijgt. Een markt asset wordt niet zo simpel geliquideerd in de zin dat de prijs nog drastisch kan veranderen in de korte tijdsperiode tussen je beslissing om de asset te liquideren en het effectieve tijdstip wanneer je verkoopt. Hierdoor is de verkoop van een markt asset veel moeilijker te volbrengen omdat je nooit een exacte waarde op die asset kan plakken en omdat de markt of koers altijd in flux is. Een markt asset kan als een risico asset beschouwd wanneer de trend en prijs erg moeilijk te voorspellen valt.

Hoe verhouden deze risicovolle of vluchtige assets zich nu tot de markt van binaire opties? We hebben al meermaals vermeld dan een van de grote voordelen van het handelen in binaire opties is dat je gewoon moet weten of de prijs van een asset zal stijgen of dalen; in tegenstelling tot het hebben van aandelen of markt assets omdat je daaruit enkel winst kan behalen als die koers stijgt. Bij binaire opties kan je altijd winst maken, zelfs als daalt de koers.

Veel mensen zullen binaire opties gebruiken om een trade te maken met zo weinig mogelijk risico (hedgen) zodat ze niet alles zouden verlies op een slechte trade. Dit komt met name voor bij risicovolle assets. Een voorbeeldje hiervan zou zijn dat iemand heel wat aandelen van bijvoorbeeld Tesla koopt en dan een binaire put (omlaag) optie plaatst voor het geval dat de prijs van deze asset naar beneden zal gaan. Hierdoor zal de investeerder/ trader toch een deel van z’n verlies kunnen recupereren.