Het gebeurt vaak dat technische analisten en traders de markt wat proberen te voorspellen en sympathie voor een bepaalde asset proberen te elimineren. Dat speelt mee in de beslissing van wat er verhandeld moet worden en wanneer. Wanneer je dit element buiten beschouwing laat, wordt er gezegd dat je een trade maakt gebaseerd op een markt neutrale strategie. Een fantastische strategie dat net op dit vlak kan helpen heet Pair Options Trading, in het Nederlands wordt het ook weleens gepaarde opties genoemd.

De theorie

Pair Options Trading is gebaseerd op de theorie dat bepaalde onderliggende financiële elementen over een bepaalde periode hebben aangetoond dat hun prijs erg dicht aanleunt bij de prijs van een ander onderliggend financieel element gedurende diezelfde tijdsperiode. Dit noemen we de correlatie van de gepaarde opties.

De relatieve hoeveelheid van correlatie (overlappingen) tussen deze twee paren wordt op het gebied van trading altijd voorgesteld met een percentage. Uiteraard is de meest ideale correlatie van twee onderliggende financiële elementen (of assets) de volle 100%, maar dit komt in de praktijk vrijwel (en jammer genoeg) nooit voor. 100% correlatie betekent dat wanneer de prijs van een bepaalde asset over een bepaalde periode omhoog of omlaag gaat, dat dit voor z’n gepaarde asset identiek evolueert en dus exact dezelfde koerswijziging hanteert. Aan het andere uiteinde van het spectrum kan er natuurlijk ook nul procent correlatie zijn tussen gepaarde opties als ze de hele tijd in tegenstelde richtingen evolueren.

Waarom is een sterke correlatie belangrijk?

Het antwoord is simpel. Een sterke correlatie is belangrijk omdat het een vrij voorspellende natuur heeft als je die correlerende paren analyseert en verder in de gaten houdt. Ze tonen gunstige factoren om een trade te kunnen plaatsen. Twee assets die vaak met elkaar overlappen (correleren), dat geeft een sterk signaal aan de trader om een binaire optie te plaatsen wanneer een van die twee opties begint af te wijken van de andere.

Deze strategie wordt ook weleens de markt neutrale strategie genoemd en de gepaarde opties streven ernaar om alle voordelen uit te buiten dat correlatie te bieden heeft. Wanneer investeerders een breekpunt zien in het koersverloop van twee assets die erg sterk met elkaar correleren, kunnen ze een ‘put’ (omlaag) optie plaatsen op de ene asset en een ‘call’ optie (omhoog) op de andere asset, tegelijkertijd. De kans is groot dat ten minste een van deze twee trades dan winstgevend is. Een leuk detail van de gepaarde opties is dat ze winstgevend kunnen zijn en dat het niet uitmaakt of de koers nu daalt of stijgt. Heel wat trading websites en diensten laten je toe om assets te selecteren die gemonitord kunnen worden en waar je de correlatie met een ander asset kunt volgen. Een grondige analyse van dit is de sleutel om op winstgevende trading kansen te kunnen inspelen.

Mocht je je het afvragen, het volledige concept van pair options trading is helemaal niet nieuw. Het werd eerder al toegepast door traders als een ‘market neutral strategy’ voor heel wat jaren omdat de techniek z’n effectiviteit en betrouwbaarheid al heeft bewezen. Veel gelijkaardige strategieën zijn erg verwant aan pair options trading. Een online broker Banc de Binary was eerste broker die dit systeem introduceerde voor online trading in 2009. Hierdoor werd de correlatieve informatie beschikbaar voor iedereen en niet alleen voor professionele investeerders en bedrijven.

Nu dat deze informatie gewoon beschikbaar is en iedereen er grondig gebruik van kan maken, is het aangewezen dat je even de tijd neemt om alles even te bestuderen. Als je meer over dit onderwerp leest ga je onmiddellijk merken dat de correlatie tussen vele paren al voor je is uitgedokterd. Daardoor wordt het gemakkelijker voor je om de niet-overlappende beweging van paren te vinden en je winstgevende ‘put’ en ‘call’ opties precies kunt plaatsen waar ze het meeste geld opleveren.