Een van de leuke dingen van binaire opties is dat je heel wat meer mogelijkheden hebt om te handelen eens je je in de markt verdiept. Het is veel uitgebreider dan het normaal handelen van opties. Met binaire opties kan je een aantal dingen doen, zoals een succesvolle trade maken zelfs als de asset in koers aan het wijzigen is tegen je voorspelling in. Dergelijke zaken zijn ongehoord in andere vormen van trading, waar de waarde van het onderliggend financieel element (asset) ofwel omhoog gaat of je je geld verliest. Wanneer je een binaire optie verhandelt doe je dat met een vooropgesteld streefbedrag en uiteraard ook een vervaldatum. Wat vele traders echter niet weten is dat je de optie ook kan verkopen voordat de vervaldatum of expiratiedatum verstrekt is.

Waarom zou iemand een optie willen verkopen voordat de vervaldatum is afgelopen? Het antwoord is simpel:

  • om je verlies te beperken in het geval dat dat de optie aan het trenden is in de verkeerde richting.

Het is erg vaak een effectief wapen om risico’s bij het binair traden te perken dat je twee opties plaatst op hetzelfde onderliggend financieel element, in verschillende richtingen. In het Engels wordt dit vaak verwezen als “hedging”. Je zal niet evenveel winst maken als je dat slechts met één trade zou gedaan hebben, maar je zal ook niet veel verlies maken met twee tegenstelde trades in plaats van één verkeerde trade.

Dit soort traden kan je uiteraard wel enkel doen op een website, service of broker die dit ondersteunt, dit wordt ook vaak option plus trading genoemd. Dit verschilt lichtjes van het gewone binair handelen. Eens een option plus trade gestart is, kan de trader op élk moment een prijsofferte aanvragen van de broker om de optie terug te kopen. Op deze manier kan je dus op dezelfde asset tweemaal tegengesteld een binaire optie plaatsen en toch nog winst maken. Het grootste nadeel van dit systeem? Je moet de koers wat dichterbij in de gaten houden, er wordt aangeraden om de koers elke 15 tot 30 minuten eens te checken en kijken hoe de koers zich evolueert. Het grote voordeel is natuurlijk dat je kan verkopen voor de vervaldatum om risico én verlies te minimaliseren.

In de praktijk: een voorbeeldje

Stel dat je een binaire optie wil plaatsen gebaseerd op de koers van goud. Je hebt voorspeld dat de koers van goud over een bepaalde periode zal stijgen in prijs. Je plaatst een trade (een option plus trade) in beide richting. Opeens merk je dat de koers zich helemaal omgedraaid heeft en je initiële voorspelling dus mis was. Je verkoopt snel de trade die zich tegen de trend in ging, waardoor je uiteindelijk nog 75% van het origineel bedrag kun recupereren. Met de andere trade maak je echter winst waarmee je dat verlies van 25% ruimschoots goedmaakt. Met option plus trading zijn er dus veel minder risico’s aan verbonden. De percentages hangen uiteraard van de broker en de situatie af.

Dit soort traden (option plus trading) is geschikt voor zowel beginnende handelaars als meer ervaren traders. Eens je een aantal van deze trades hebt voltooid zal je veel comfortabeler zijn met het handelen van deze specifieke trades en ze verkopen voordat de vervaldatum nadert. Samen met goede analytische skills is option plus trading uitstekend om erg veel winst te maken bij bepaalde trades.