In de wereld van binaire opties zijn de support (ondersteuning) en resistance (weerstand) lines ook ontzettend belangrijk voor de meer gevorderde trader. Als je goede technische analytische vaardigheden hebt is dat zeker een pluspunt, en het helpt ook als je technische informatie van grafieken kan aflezen. Deze analyse is cruciaal wanneer het aankomt op het traden van binaire opties om goed te kunnen voorspellen in welke richting de prijs van een onderliggend financieel element zal evolueren. Want dat is ten slotte waar het op neer komt om een succesvolle binaire trade te plaatsen. Een van de grootste aandachtspunten is wanneer de prijs van zo’n onderliggend financieel element (kortweg ook weleens asset genoemd) in de buurt komt van een support of resistance line (lijn) op een technische grafiek. Daarom is het van uiterst belang om alles over deze belangrijke support en resistance lines te ontdekken.

Waarom is het dat wanneer de prijs van een onderliggend financieel element in de buurt van eender van deze twee lijnen komt dat we voorzichtig moeten zijn? Het is omdat deze support lines (ondersteuning lijnen) bestaan uit statistische highs (maximum) en lows (minimum) van een asset. Dat betekent dus dat de huidige trend hoogstwaarschijnlijk deze limieten van een high en een low zal doorbreken. Als dit wel gebeurt, dan gaat de huidige trend omkeren. We noemen dit in de vaktaal ook weleens een trend reversal. Als je een trade maakt en voorspelt dat de koers buiten de grenzen van de support lines zal breken houdt dat vrij veel risico in, simpelweg omdat het niet vaak gebeurt.

Kortom, het is belangrijk dat je je als trader en ontzettend van bewust bent wat deze twee lijnen precies voorstellen en wat de normale reactie van de prijs is wanneer de koers zich dichtbij deze twee waarden bevindt. Het gaat er dus allemaal om dat je de prijsactiviteit goed kunt voorspellen. De meeste technische analyse houdt dus in dat je een grafiekje krijgt om nauwkeurig de prijsactiviteit te kunnen voorspellen. Uiteraard is dit betrouwbaarder bij trades met een kortere vervaldatum. Support en resistance lijnen vormen een van meest simpele analytische tools om dit te kunnen doen. Deze lijnen helpen je en bewijzen hoe de markt er op een bepaald moment uitziet.

Support (ondersteuning)

Een gebied van support (een ondersteuningsgebied) vindt plaats wanneer het trenden van bepaalde asset vermindert. Het heeft immers al goed z’n best gedaan, vandaar de term ondersteuningslijn. De trend is aan het ‘rusten’, en jij als trader moet proberen uit te vissen of de koers de huidige trend zal doorzetten eens deze rustperiode voorbij is, of dat de trend zich zal omkeren.

Resistance (weerstand)

De weerstandslijn is net het omgekeerde van de supportlijn. Hij bevindt zich bovenaan de grafiek en zet druk op de prijs van de asset zodat het niet verder omhoog gaat. Je kan het ook beschrijven als een tijdelijk plafond.

Hoe je deze lijnen moet tekenen

Zien waar deze supportlijnen getekend moeten worden is vrij gemakkelijk. Met gewoon de meest recente lows met elkaar verbinden om de supportlijn te tekenen en hetzelfde doe je voor de resistance: de meest recente highs met elkaar verbinden voor dezelfde tijdsperiode. Om te verifiëren of de support of resistance wel goed klopt is het best om te wachten voor drie mislukte pogingen om de grenzen te doorbreken.

Een trading strategie

Het kopen van assets gebeurt meestal nabij de supportlijn en het verkopen van assets gebeurt bijgevolg in de buurt van de weerstandslijn. Een sterke supportlijn of resistance line is meestal een bevestiging dat de prijs lang genoeg heeft getrend in een bepaalde richting en klaar is om om te keren. Dit is een handelsmodel dat keer op keer met success wordt toegepast.

Je zou weleens kunnen zeggen dat dit te gemakkelijk klinkt, en je hebt wellicht ook gelijk. Wanneer het op de prijs van een asset aankomt kunnen ze doorheen de support en resistance breken, en misschien zelfs wat meer dan je zou denken. De omkering van de trend is, hoewel zeer waarschijnlijk, geen zekerheid. Het is ook belangrijk dat wanneer een ondersteuningslijn of weerstandlijn gebroken is dat de koers op dat moment zeer onvoorspelbaar is. Het verandert de support- en resistance lijnen onmiddellijk. Op een moment als deze moet je jezelf terugtrekken van deze asset en verdere analyse uitvoeren.

Hoe identificeer je nauwkeurig sterktes en zwaktes

Hoe meer de support en resistance lines in stand kunnen houden zonder doorbroken te worden, hoe sterker de koers is en hoe voorspelbaarder. De bekende ‘three touch’ regel is een sterke indicator en kan goed gebruikt worden als instappunt. Hoe langer dit duurt vooraleer een lijn wordt gebroken, hoe sterker de koers. Andere middelen om grafieken te interpreteren zoals Bollinger bands of bepaalde ‘candles’ zijn geschikter voor de meer ervaren technische analysten.