De stochastiek – een ingewikkeld woord voor leer der waarschijnlijkheid of anders gezegd, de leer van de voorspelbaarheid – is een erg belangrijke indicator in de wereld van het verhandelen van binaire opties. Stochastiek werd al sinds de late jaren ’50 gebruikt als primaire indicator voor aandelen maar wordt nog steeds op een grote schaal gebruikt voor trades, zelfs vandaag. Een binaire optie met een stochastische indicator is een handel analyse gebaseerd op een ‘stochastische oscillator’, simpelweg een technische analyse dat de momentum indicator gebruikt door de huidige waarde van een onderliggend financieel element vergelijkt met z’n prijs in de geschiedenis, over een bepaalde periode. Dit wordt ook weleens in vakterm een oscillatie type indicator genoemd.

Stochastische oscillators hebben de neiging om de gevoeligheid van de markt en de bijhorende gebieden wat nauwkeuriger te maken op het vlak van een potentiële fluctuatie in de koers van een asset. Je hebt ervoor een verandering in de tijdsperiode nodig wanneer ze berekend worden om zo’n stochastische oscillator te kunnen berekenen en gebruiken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht volgt een stochastische indicator geen bepaalde prijs of een bepaald volume. Het is louter een analytische tool dat het momentum van de koers volgt. Dingen zoals een gunstige en een negatieve koers kunnen dan gebruikt worden om ‘trend reversals’ (plotse ommezwaaien in een huidige trend) te voorspellen en zo ook winstgevende trades te kunnen maken.

Analyse van mogelijke binaire opties

Wanneer het neer komt op het analyseren van potentiële binaire opties heeft de stochastische indicator meestal een set value aan de bovenkant van rond de 80 en een set value langs de ondergrens van ongeveer 20. Deze indicator bestaat uit twee lijnen; één lijn vertegenwoordigt wat vaak de snelle stochastiek wordt genoemd en een andere lijn wordt vaak de trage stochastiek genoemd. Het is vooral de kruising van deze twee lijnen dat van groot belang is voor een trader.

Deze kruisingen over intersecties worden dan geanalyseerd om te kijken of het onderliggend financieel element dat je volgt zich momenteel in een ‘undersold’ of ‘oversold’ radius bevindt. Oversold betekent dat er te veel waarde aan wordt gegeven, terwijl undersold uiteraard net het omgekeerde betekent. Gebaseerd op welke van deze twee posities de asset zich bevindt, wordt het dan als een ideaal moment beschouwd om een call of een put op die asset (onderliggend financieel element) te plaatsen.

Een van de belangrijkste overwegingen in het maken van een winstgevende trade is het tijdsverloop waarvoor de indicator is ingesteld. Dit is van groot belang want meer dan eens zal de succesvolle trade afhangen op een nauwkeurige vervaldatum. Een logisch gevolg hiervan is dat het niet logisch is om een grafiek van de voorbije vijf minuten te nemen om een voorspelling te maken en dan je kaptiaal inzet op een dagelijkse of wekelijkse vervaldatum. Het is dus erg belangrijk om hierin consequent te zijn en om deze regel om een consistente basis te volgen.

Zoals je kan zien kan een stochastische indicator ontzettend handig zijn in het geval van het maken van trades die gebaseerd zijn op het identificeren van een ommezwaai in de koers, een trend reversal dus.