In de wereld van binaire opties vormen Bollinger Bands een analytische tool dat werd gecreëerd door en genaamd naar de meest populaire technische investering analist van de moderne tijden, John Bollinger. Deze banden worden doorgaans geplot in twee standaard variaties apart van het simpele bewegende gemiddelde. Deze Bollinger Bands proberen de vluchtigheid van een onderliggend financieel element (asset) aan te tonen; als een Bollinger Bond weg beweegt van het gemiddelde toont dat aan dat de markt voor die asset vluchtiger wordt (meer risico’s inhoudt, wordt onvoorspelbaarder) en als de Bollinger banden dichter bij de gemiddelde waardes liggen geeft dat aan dat de trend veel ‘vaster’ is en weinig kans heeft op ontsporen.

Hoe kan vluchtigheid (in het Engels ook weleens volatility genoemd) gebruikt worden als een technische indicator om puts (omlaag) en calls (omhoog) te plaatsen wanneer je een binaire optie afsluit? Vluchtigheid wordt vaak geassocieerd met risico en verwijst direct naar de hoeveelheid onzekerheid of risico over de waarde van een onderliggend financieel element. Een hogere vluchtigheid geeft aan dat de waarde van een asset hoogstwaarschijnlijk gespreid zal worden over een brede reeks van waardes; dit betekent dat de prijsverandering van een onderliggend financieel element de kans heeft om erg dramatisch te veranderen naar boven of naar beneden en dat ook nog eens in een vrij korte tijdsperiode. Een asset met een lage vluchtigheid heeft niet de neiging om veel te veranderen en blijft vaak stabiel over een korte tijdsperiode.

Hoe werk je met Bollinger Banden?

Wanneer het dus aankomt op het afsluiten van binaire opties, is de truc simpel. Je moet een vluchtig onderliggend financieel element nemen en voorstellen of hij ofwel naar boven zal trenden of net naar beneden. De Bollinger Banden vormen meestal dé technische sleutel dat ideaal is voor dit doeleinde.

De meeste investeerders die Bollinger Banden gebruiken om voorspellingen te maken denken dat wanneer de prijzen op de grafiek tussen de middelste en de bovenste Bollinger band blijven, dan zal de markt van dat onderliggend financieel element naar boven trenden. Als echter het omgekeerde waar is en de prijs van de asset bevindt zich tussen de onderste en de middelste Bollinger Band, geeft dat aan dat de trend zich verder naar beneden zal doorzetten.

Hoe maak je dan een beslissing om ofwel puts of calls op binaire opties te zetten gebaseerd op deze informatie? De meeste investeerders zullen call opties kopen (je denkt dat de koers zal stijgen) wanneer de prijs een zogenaamde ‘uptrend’ kent en in de buurt komt van de middelste Bollinger Band. Ze zullen ook put opties kopen wanneer de prijs eerder naar beneden begint te dalen maar toch in de buurt van de middelste Bollinger Band blijft.

Het wordt ook vaak gezegd dat Bollinger banden de trader helpen om in te spelen op over-verkochte condities door prijzen van assets te spotten die zich net onder de laagste Bollinger Band bevinden en dan terug zullen trenden naar de middelste Bollinger band. Als deze correctie goed wordt voorspeld op het juist moment kan dit ontzettend winstgevend zijn voor de investeerder.
Hoewel het natuurlijk aangewezen is om altijd voorzichtig te zijn en er in de markt van binaire opties eigenlijk niets met zekerheid voorspeld kan worden, lijken Bollinger banden een van de meest populaire technische tools om potentiële winstgevende trades te kunnen vinden. Het is met name bij uitstek geschikt om korte, maar extra prijswijzigingen in een onderliggend financieel element op te sporen.