In het binair handelen kan je simpelweg kiezen tussen twee mogelijkheden: de koers van je onderliggend financieel element gaat dalen in waarde (Put) of de koers van je asset gaat de lucht in, in dat geval kies je voor Call. Het is erg verschillend vergeleken met het standaard traden van opties, maar dat betekent in ieder geval niet dat je er geen succes mee kan boeken. Sterker nog, eens je weet hoe je binaire opties moet verhandelen zijn ze eigenlijk veel simpeler om te plaatsen dan verschillende andere types van trades.

Er zijn een aantal interessante voordelen bij het traden van binaire opties. Eerst en vooral is er geen middenweg op het gebied van een uitbetaling – of je maakt winst, of je maakt verlies. Je weet het meteen op voorhand en kans op schommelingen op vlak van uitbetaling is er niet. Je weet 100% zeker op voorhand wat je kan winnen en wat je mogelijk kan verliezen, zelfs voordat de binaire optie aangaat.

Er zijn heel wat statistische analyses en andere elementen gemoeid met het verhandelen van binaire opties, maar uiteindelijk komt het neer op het plaatsen van ofwel een put of een call bij je trade. Bij een put vermoed je dat de koers van het onderliggend financieel element in waarde zal dalen. Je raadt het vast al, maar bij een Call gebeurt net het omgekeerde. Hierbij voorspel je dat de marktwaarde van je asset zal stijgen en wil je hiermee winst maken.

Om een winst te kunnen boeken op de trades van binaire opties moet het onderliggende financieel element afhankelijk van in welke richting je hebt ingezet (Put of Call) stijgen of dalen vergeleken met de beginwaarde. Wanneer de koersen vergeleken worden, wordt aangetoond door de vervaldatum van een binaire optie.

Daarom is het zo belangrijk om op een goede manier te markt en de trends van een bepaalde asset te voorspellen wanneer je een binaire optie plaatst. Er is een gunstige markt wanneer investeerders denken dat de markt zal blijven stijgen en de markt wordt ongunstig genoemd als investeerders denken dat de markt in een neerwaartse spiraal zal terechtkomen.

Handel in binaire opties is ontzettend populair omdat investeerders winst kunnen maken van zowel stijgende als dalende markten

We hebben vooraf gemeld dat een technische analyse een grote rol speelt in het bepalen waarop je binaire opties plaatst. Er zijn heel weinig traders die heel succesvol kunnen zijn bij het traden van binaire opties zonder ten minste een klein beetje statistische analyse te doen op voorhand. Deze analyse steunend op statistieken is de sleutel tot het voorspellen van koersen en dus het verloop van binaire opties. Als er geen sterke prijstrends of andere indicaties zijn in eender welke richting zal je bijvoorbeeld de historiek van een bepaalde prijs wat van dichterbij moeten bekijken.

Je moet ook letten op de vervaldatum wanneer je een binaire optie afsluit. Een trader zal gewoonlijk recentelijke data onderzoeken wanneer een trade wordt gemaakt met een kortere vervaldatum en zal meer diepgaande analyses uitvoeren als het gaat om een binaire optie van een langere duur. Statistische analyse toont je de lage en hoge (minimum en maximum) prijzen van een bepaald financieel element gedurende een bepaalde periode. Hoewel datzelfde element ook buiten deze grenzen van highs en lows kan geraken, zullen ze hoogstwaarschijnlijk binnen deze twee grenzen blijven.

De meest ervaren traders zullen ervan uit gaan dat als de prijs een onderliggend financieel element in de buurt komt van een low of een high, dat de trend zich erg snel gaat keren. We noemen dit in het jargon ook wel eens een ‘trend reversal’. Het is vaak op dit prijspunt (of in de buurt in ieder geval) dat dit het goede moment is om een call of put te plaatsen. In het zeldzame geval dat je voorspelt dat een onderliggend financieel element buiten de grenzen van low of high zal breken kan je nog steeds een trade maken met winst, maar je moet er je wel van bewust zijn dat ze veel moeilijker zijn te voorspellen en dat ze minder vaak voorkomen dan prijsschommelingen binnen deze grenzen.

Een erg belangrijke opmerking is dat je nooit een binaire optie moet plaatsen puur omwille van giswerk of buikgeval. Als dat het geval is en je eigenlijk geen goede redenen hebt om een koers redelijk goed te kunnen voorspellen is het verstandiger om die binaire optie even te vergeten en verder te gaan met iets anders.